< terug

Renovatie en verduurzaming Sint Willibrordsabdij Doetinchem

Sinds 1945 zijn er Benedictijnen gevestigd in Doetinchem. De eerste jaren in Kasteel Slangenburg en vanaf 1952, na afronding van de bouw, in hun abdij. De abdij is met minimale middelen en grotendeels door de broeders zelf met hulp van vele vrijwilligers tot stand gekomen.

Na eerdere planvorming, is Boerman Kreek in 2014 benaderd door de broeders. Door uitbreiding van de gemeenschap, moet er extra woonruimte gecreëerd worden met daarbij de wens de abdij klaar te maken voor de toekomst.  

De broeders van de Willibrordsabdij leven sinds de renovatie van hun abdij (oplevering juni 2015) in sober aangepaste, maar gemoderniseerde woonruimtes. Geheel in lijn met de visie van de benedictijnen, dat elk klooster in zijn eigen onderhoud moet kunnen voorzien, is er veel aandacht besteed aan duurzame, energiezuinige oplossingen. Er wordt nu verwarmd met een houtgestookte ketel, waarbij hout uit eigen bos wordt gebruikt. Er is gekozen voor een veld van zonnepanelen voor het opwekken van elektra om het historische aanzicht van het gebouw te behouden. Verder is er gebruik gemaakt van dubbel glas en is er na-geïsoleerd.

De abdij kan sinds de afronding van de renovatie niet alleen voorzien in elektra voor eigen gebruik, maar levert ook een substantiële hoeveelheid elektriciteit terug aan het net.
 

Omschrijving:

De abdij kan sinds de afronding van de renovatie niet alleen voorzien in elektra voor eigen gebruik, maar levert ook een substantiële hoeveelheid elektriciteit terug aan het net.

Opdrachtgever: Sint Willibrordsabdij
Datum oplevering: juni 2015
Plaats: Doetinchem