Previous
Next

RESTAURATIE

2 BRUGGEN LANDGOED ENGHUIZEN

Kasteel Enghuizen (1835-1948)

In 1835 werd begonnen met de bouw van het ‘nieuwe’ kasteel Enghuizen. In 1842 was het gebouw gereed. Het paleisachtige huis was in Italiaanse palazzostijl opgetrokken en zeer luxueus ingericht met veel beeldhouwwerk. Het geheel was omringd door een fraai aangelegd park, doorsneden met vijvers en wateringen, hier en daar overspannen door gietijzeren bruggen.

Na de bevrijding is het kasteel in brand geraakt door onvoorzichtigheid van de erin gelegerde Canadese troepen. Vanwege de hoge kosten voor wederopbouw is besloten om het kasteel (grotendeels) af te breken.
Van het kasteel rest nu enkel nog wat muurresten en kelders, verscholen in het struikgewas. Het bijbehorende park is voor een groot deel prijsgegeven aan de vrije natuur.

Het andere onroerende goed op dit landgoed is grotendeels bewaard gebleven. De oranjerie, het jachthuis, het koetshuis met de stallen en de vijvers, met de bijbehorende gietijzeren bruggen zijn nog altijd te bewonderen, zij het in een veelal matige staat. De bruggen die her en der op het landgoed te vinden zijn, zijn erg fraai en bovendien rank door het gebruik van gietijzer.

Twee van de drie bruggen zijn inmiddels gerestaureerd.

DETAILS

Benieuwd wat wij als architect voor uw project kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.