Previous
Next

RESTAURATIE

MOLEN TE NEEDE

Op 10 augustus 1925 veranderde een windhoos in tien minuten het stadje Borculo in één grote puinhoop. De houten standerdmolen op de Needse berg, die daar eeuwen had gestaan (sinds 17e eeuw) en onderwerp van spookverhalen en volksvertelsels was, werd in enkele seconden omver geblazen. De in 1923 opgerichte vereniging ‘De Hollandsche Molen’ sloeg met het Nationaal Steuncomite ‘Stormramp’ de handen ineen en men is erin geslaagd om Neede een nieuwe molen te geven. Bij besluit van Burgemeester en Wethouders van 9 juni 1926 werd vergunning verleend aan de vereniging ‘De Hollandsche Molen’ voor het herbouwen van de korenmolen. Begin 1927 was de molen gereed en kreeg de naam  ‘De Hollandsche Molen’ naar de vereniging, door wiens inzet hij is gebouwd.
Vanaf 1998 heeft ons bureau de jongste restauratiewerkzaamheden van de Molen te Neede begeleid : de roeden zijn vernieuwd, de kap is van nieuw riet voorzien, de muren zijn opnieuw uitgevoegd, de zolders en de stelling zijn vernieuwd, er zijn nieuw koppelstenen aangebracht en de koeken breker is draaivaardig gemaakt.

DETAILS

Benieuwd wat wij als architect voor uw project kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.