Previous
Next

RESTAURATIE

ST. PLECHELMUSBASILIEK

De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is één van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

De St. Plechelmusbasiliek is rond 1150 gebouwd in Westfaals-Romaanse stijl, de toren werd omstreeks 1240 aan de kerk toegevoegd. Rond 1480 is de Romaanse zuidbeuk vergroot en kreeg deze een gotisch uiterlijk. Na 1500 werd de sacristie gebouwd en het priesterkoor in gotische stijl verlengd.

In 2011 is er regulier onderhoud uitgevoerd aan schip en toren. Rondom is er voegwerk vervangen en zijn enkele vensters voorzien van een voorzetframe van koper ter bescherming. Ook is het houtwerk voorzien van een nieuwe verflaag en zijn de gietijzeren vergaarbakken gerestaureerd en eveneens voorzien van een nieuwe laklaag.

Inmiddels hebben we een nieuw 6-jaren-onderhoudsplan opgesteld, waarvoor subsidie is verkregen. In 2016 zijn we gestart met de verdere voorbereiding en opstart van het eerste deel van dit onderhoudsplan. 

DETAILS

Benieuwd wat wij als architect voor uw project kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.